DOFINANSOWANIA POMP CIEPŁA

Ulga termomodernizacyjna - pompy ciepła

Ulga podatkowa na termomodernizację to rozwiązanie dla Klientów rozliczających swoje podatki w Polsce

Szczegóły dotyczące uzyskania ulgi termomodernizacyjnej znajdują się w części dotyczącej dofinansowań do fotowoltaiki.

Jak obliczyć ulgę termomodernizacyjną?

Na przykładzie pokażemy, jak odliczyć ulgę termomodernizacyjną od inwestycji w pompę ciepła.

Klient wymienia obecne źródło ciepła na paliwo stałe (piec na ekogroszek) i instaluje pompę ciepła o podwyższonej klasie energetycznej o mocy 10kW. Przysługuje mu dofinansowanie Czyste Powietrze. Klient płaci podatki PIT w skali podatkowej, w wysokości 12%. Jaki jest faktyczny koszt dla Klienta i ile może odliczyć od podatku?

• Koszt brutto pompy ciepła o mocy 10kW = 43 500 zł
    • Dofinansowanie Czyste Powietrze = 13 500 zł
    • Koszt po dofinansowaniu (tylko ten koszt może być brany pod uwagę do obliczenia ulgi) = 30 000 zł
    • Skala podatkowa = 12%
    • Ulga termomodernizacyjna = 30 000 zł x 12% = 3 600 zł
    • Ostateczny koszt dla Klienta = 26 400 zł

Pozostałe dofinansowania

Oprócz opisanego wyżej programu dofinansowania do pomp ciepła, istnieją poniższe rodzaje wsparcia do instalacji pomp ciepła dla Klientów indywidualnych – na poziomie ogólnopolskim i regionalnym.

Czyste Powietrze

Program dla Klientów wymieniających źródło ciepła na paliwo stałe i instalujących pompę ciepła. Kwota dofinansowania może wynieść nawet 27 000 zł!

Moje

Ciepło

Program pozwalający na uzyskanie dofinansowania na instalację pompy ciepła powietrze-woda w nowo budowanych budynkach w kwocie maksymalnie 7000 zł.

Mój

Prąd

Program dla Klientów planujących montaż pompy ciepła oraz fotowoltaiki o mocy do 10 kWp. Dofinansowanie w ramach programu może wynieść nawet 12 000 zł.

Wsparcia regionalne

Wsparcie regionalne może wynieść nawet 10 000 zł i uzależnione jest od miejscowych przepisów i lokalnych inicjatyw wspierających indywidualne rozwiązania OZE.

Sprawdź naszą bazę wiedzy

Czym jest fotowoltaika i jak działa instalacja?

Jakie oszczędności dzięki fotowoltaice?

Czym jest i kogo dotyczy system net-billing?

Najczęstsze pytania dotyczące instalacji PV?

Poznaj naszą ofertę