Magazyny energii dla gospodarstw domowych – najważniejsze informacje

Branża OZE dąży do tego, by każdy prosument był niezależny od zewnętrznych dostaw prądu. Do rozwiązań, które zapewniają dużą autonomię, należą magazyny energii. Te stosowane w gospodarstwach domowych urządzenia pozwalają na przechowywanie nadwyżek energii z instalacji fotowoltaicznej. Na ile czasu wystarczy przydomowy magazyn, jakie korzyści wynikają z korzystania z takiego rozwiązania i co jeszcze warto o nim wiedzieć?

Na ile czasu wystarczy przydomowy magazyn energii?

W przypadku gospodarstw domowych najlepiej sprawdzają się magazyny o małej (5-9 kWh) lub średniej (10 kWh) pojemności. Na to, na ile czasu wystarczy wybrane urządzenie, ma wpływ kilka czynników – m.in. żywotność sprzętu (przewidywana długość czasu pracy, wyrażona w latach albo cyklach ładowania i rozładowywania) czy technologia jego wykonania (np. rodzaj wykorzystanych ogniw).

W większości gospodarstw domowych optymalnym rozwiązaniem jest magazyn o pojemności 5 kWh. Przykładowo, jeśli zostanie on zamontowany w domu średniej wielkości, którego autokonsumpcja wynosi 18 kWh, to zmagazynowana energia powinna wystarczyć na ok. 6-7 godzin działania sprzętów elektronicznych. Dodatkową zaletą takiego magazynu jest fakt, że pozwala on uzyskać optymalny stosunek ceny (po dofinansowaniach) do pojemności.

Z kolei magazyn o pojemności 10 kWh sprawdzi się lepiej w przypadku dużych domów (np. wielopokoleniowych), gdzie występuje większa produkcja energii, a także wyższe zapotrzebowanie na prąd. Przy autokonsumpcji wynoszącej 18 kWh takie urządzenie może zasilić domową sieć na kilkanaście godzin.

Jakie korzyści wynikają z korzystania z przydomowego magazynu energii?

Korzystanie z przydomowego magazynu energii ma wiele zalet. Do najważniejszych korzyści należy wzrost autokonsumpcji, co pozwala na maksymalne wykorzystanie produkowanego prądu. Urządzenie umożliwia też oszczędzanie – np. ograniczenie wydatków u operatora – oraz poprawę opłacalności instalacji fotowoltaicznej. Ponadto taki magazyn pozwala na uniknięcie przerw w dostawie energii.

Czy do magazynów energii można uzyskać dofinansowanie?

W piątej edycji rządowego programu dofinansowania Mój Prąd uwzględniono kilka nowych pozycji – w tym zakup i montaż magazynu energii. Maksymalna kwota, jaką można uzyskać, to 16 000 zł, a w przypadku zainwestowania w fotowoltaikę z magazynem, dotacja może wynieść 23 000 zł.

Montaż magazynu energii to także element termomodernizacji budynku, co sprawia, że koszty jego instalacji mogą zostać odliczone od podatku w rocznym rozliczeniu. Maksymalna kwota takiej ulgi termomodernizacyjnej wynosi 53 000 zł.

Czym są obwody krytyczne?

Obwody krytyczne to takie, które dostarczają energię do instalacji odbiorczej nawet w przypadku braku prądu z powodu awarii – jest to możliwe dzięki zastosowaniu falowników hybrydowych oraz zmianom w rozdzielnicy elektrycznej w momencie montażu instalacji fotowoltaicznej i magazynu. W oferowanym przez Polskie Centrum Fotowoltaiki standardzie montażowym magazynów energii mamy trzy dodatkowe gniazdka, z jakich można skorzystać w sytuacji braku energii elektrycznej. Automatyczne przełączanie całego domu na zasoby magazynowe wymaga dodatkowej inwestycji i zmian w rozdzielnicy elektrycznej.

Zapraszamy do kontaktu w przypadku jakichkolwiek pytań dotyczących naszej oferty, możliwości uzyskania dofinansowania fotowoltaiki czy opłacalności instalacji fotowoltaicznej z magazynem energii.

Add a Comment