Zalety i wady instalacji fotowoltaiki na gruncie oraz na dachu

Przemierzając Polskę wzdłuż i wszerz nietrudno dostrzec domy, na których zamontowane są panele fotowoltaiczne. Taki widok nikogo już nie dziwi – natomiast nieco mniej są popularne moduły zainstalowane na ziemi. Czy jeżeli nie mamy do czynienia z dużą farmą fotowoltaiczną, to takie rozwiązanie może się opłacać? Jakie wady i zalety ma montaż dachowy oraz gruntowy?

Fotowoltaika na dachu – wady i zalety

Montaż paneli na dachu to zdecydowanie najpopularniejsze rozwiązanie. Wiążą się z nim liczne korzyści wynikające z takich zalet jak:

• oszczędność cennej powierzchni gruntu wokół domu,
  • montaż fotowoltaiki na dachu budynku gospodarczego czy domu mieszkalnego jest tańszy od instalacji na gruncie,
  • panelom umieszczonym na dachu zagraża mniej potencjalnych czynników niebezpiecznych, np. uszkodzeń mechanicznych albo kradzieży, ponieważ dostęp jest utrudniony,
  • ogniwa można przymocować do różnych rodzajów poszycia dachowego, np. blachodachówki, dachówek ceramicznych albo blachy trapezowej,
  • wystarczy odpowiednio ustawić panele – zachowując optymalny kąt nachylenia oraz ekspozycję w kierunku południowym – by instalacja pracowała z optymalną wydajnością.

Montaż dachowy ma też pewne minusy, na przykład:

• ograniczoną powierzchnię dachu – w razie potrzeby nie rozbudujemy instalacji o kolejne panele, jeśli zabraknie miejsca,
  • potencjalne problemy z koniecznym remontem dachu w przyszłości – przeprowadzenie napraw będzie wymagało demontażu paneli,
  • ogniw nie wolno mocować na dachach pokrytych eternitem lub strzechą z uwagi na ryzyko pożarowe,
  • trudne mogą się okazać prace serwisowe lub konserwatorskie z uwagi na utrudniony dostęp, ale częstotliwość takich prac nie jest duża w skali żywotności instalacji fotowoltaicznej, szacowanej na 30-50 lat.

Fotowoltaika na gruncie – wady i zalety

Jeśli chodzi o montaż paneli fotowoltaicznych na gruncie, to zalety są następujące:

• możliwość korzystnego zagospodarowania nieużywanej części działki – grunt wreszcie zacznie przynosić korzyści dla gospodarstwa domowego,
  • dowolność w zakresie ustawienia paneli na gruncie – nie ogranicza nas nachylenie dachu oraz materiał poszycia – łatwiej zachować optymalne ustawienie i zmaksymalizować produkcję własnej energii elektrycznej,
  • szybsze chłodzenie paneli, dzięki czemu panele są wydajniejsze, a produkcja energii – wyższa,
  • łatwiejszy dostęp do paneli, dzięki czemu serwis, konserwacja, czyszczenie czy odśnieżanie przebiegają sprawniej,
  • możliwość rozbudowy instalacji o kolejne panele, o ile rozmiar działki na to pozwala,
  • brak ingerencji w konstrukcję domowego dachu, a tym samym brak problemu, gdy poszycie będzie wymagało renowacji.

Montaż paneli PV na gruncie wiąże się też z pewnymi niedogodnościami, takimi jak:

• nieco wyższy koszt montażu z uwagi na konieczność wykonania stalowego stelaża – różnica w cenie jednak nie jest dramatyczna, a samo mocowanie ogniw nie jest skomplikowane,
  • z powodu łatwiejszego dostępu istnieje większe ryzyko kradzieży albo uszkodzenia paneli oraz falownika.

Panele na dachu czy na gruncie?

Aby dokonać rozsądnego, przemyślanego wyboru, najlepiej zlecić profesjonalistom przeprowadzenie audytu. W ten sposób ustalimy potrzeby, ograniczenia oraz możliwości, dzięki czemu zaproponujemy najlepsze rozwiązanie dla Twojego domu w Płocku, Radomiu, Sochaczewie, Otwocku, Płońsku, Pruszkowie, Wyszkowie, Błoniu lub innej miejscowości. Dobrze dobrana i zamontowana fotowoltaika to szereg korzyści dla domu – przekonaj się o tym, współpracując z Polskim Centrum Fotowoltaiki!

Add a Comment