Jak długo trwa montaż instalacji fotowoltaicznej i od czego to zależy?

Zaraz po szacowanym koszcie inwestycji to właśnie o czas realizacji najczęściej pytają nas Klienci. Odpowiedź “to zależy” dla nikogo nie jest satysfakcjonująca, jednak rzeczywiście w zależności od różnych czynników może to być 1 dzień albo nawet rok. Jak długo będą trwały niedogodności i od czego naprawdę zależy czas, w jakim fachowcy przeprowadzą montaż instalacji fotowoltaicznej?

Od czego zależy czas realizacji projektu instalacji fotowoltaicznej?

To, czy projekt uda się zrealizować w szacowanym terminie, czy też może dojdzie do pewnych opóźnień, zależy od kilku czynników, w tym od:

• szczegółowego projektu instalacji oraz planu działania – dobry plan pozwoli płynnie przechodzić z etapu do etapu, bez zbędnych przestojów, np. oczekiwania na dostawę importowanych części itp.,
  • skali inwestycji – im większa, tym dłużej może to potrwać,
  • typu dachu, na którym znajdą się ogniwa – szybciej prace przebiegają na dachach pokrytych blachą trapezową. Nie bez znaczenia jest też kąt nachylenia;
  • ewentualnych dodatkowych, nieprzewidzianych prac, jak np. wymiana poszycia dachowego itp.,
  • pory roku i warunków pogodowych.

Jak długo trwa montaż instalacji PV w domu jednorodzinnym, a jak długo w przypadku paneli o mocy 50 kW?

Domy jednorodzinne nie mają wielkiego zapotrzebowania energetycznego, dlatego w zależności od mocy instalacji prace mogą zamknąć się w jednym, do dwóch dni. Mikroinstalacje nie wymagają dużego nakładu pracy, natomiast inaczej wygląda to w przypadku nieco większych instalacji, o mocy 50 kW. Chcąc zamontować panele fotowoltaiczne na dachu budynku wielorodzinnego, obiektu przemysłowego albo na innej sporej powierzchni, musimy przygotować się na okres od 3 do 10 dni roboczych. Z oczywistych względów najdłużej potrwa budowa farmy fotowoltaicznej – w zależności od jej wielkości, zastosowanego sprzętu i posiadanych pozwoleń, czas realizacji może wahać się od 6 miesięcy nawet do ponad roku.

Kiedy zostaje uruchomiona instalacja PV i jak długo trzeba czekać na przyłączenie do sieci?

To, jak długo będziemy czekać na uruchomienie instalacji, zależy od prawidłowości wykonanych prac oraz dopełnienia formalności z zakładem energetycznym. Zgodnie z ustawą dystrybutor energii ma 30 dni na przyłączenie mikroinstalacji. Dobra firma monterska przygotuje dla Ciebie wszystkie niezbędne dokumenty, a także samodzielnie dokona zgłoszenia instalacji do operatora sieci.

Kiedy prace montażowe mogą się wydłużyć?

Realizacja całego przedsięwzięcia może przeciągnąć się w czasie, jeśli w projekcie pojawiły się jakieś nieprawidłowości, stan podłoża nie pozwala na natychmiastowy montaż ogniw, nie wszystkie części zdążyły dotrzeć na czas albo warunki pogodowe są wyjątkowo niesprzyjające. Warto współpracę nawiązać z profesjonalistami, którzy na rynku obecni są już od dawna – zrealizowali z powodzeniem mnóstwo podobnych projektów, dzięki czemu są przygotowani na każdy scenariusz. Skontaktuj się z Polskim Centrum Fotowoltaiki, by omówić szczegóły Twojej inwestycji na terenie Warszawy, Otwocka, Płocka, Płońska, Radomia, Radzymina, Sochaczewa, Wyszkowa, Siedlec i innych miejscowości.

Add a Comment